Dialoog maakte me succesvol en gelukkiger

Ruim 10 jaar lang had ik heel hard gewerkt en ik was gelukkig en succesvol toen plotseling het roer om ging. Ik werd tot deze ommezwaai gedwongen, doordat mijn echtgenote een nieuwe functie in Denemarken kreeg. Dus we verhuisden. Mijn met succes opgebouwde meditatiecentrum in Utrecht deed ik over aan een vriend en collega en ik moest in Denemarken opnieuw beginnen. Omdat dit niet zo vlot liep, was ik blij met een uitnodiging door een groot adviesbureau om samen met drie anderen een nieuwe managementtraining op te zetten. Zelf had ik in Nederland al veel ervaring opgedaan met zenmanagement trainingen en ik zei hen dat ik wel in mijn eentje een dergelijk training voor hen wilde verzorgen, maar dat was duidelijk niet de bedoeling. Ik zou dit als zenmeester samen moeten gaan doen met een dialoogmeester, een procesbegeleider van het bureau en een vertegenwoordiger van een potentiële opdrachtgever. Met frisse tegenzin moest ik samen met deze drie mensen een training opzetten. De dialoogmeester zou ons de geheimen van de dialoog leren, ik zou hen de geheimen van zenmeditatie bij brengen, de procesbegeleider zou alles in goede banen leiden en de potentiële klant zou de praktische randvoorwaarden inbrengen. Met z’n vieren moesten we drie dagen de hei op om dit alles vorm te geven. ‘Wat een tijdverlies’ dacht ik. Zonder dit hele circus had ik op basis van vele jaren ervaring meteen een goede managementtraining kunnen geven. Maar goed, gezien mijn niet erg succesvolle start op de Deense markt deed ik mee en juist deze drie dagen hebben mijn leven veranderd.

Ik was een solist

Ja, ik was succesvol en ja ik was gelukkig, maar ik was ook een echte solist. Bij veel gemeenten, provincies en grote bedrijven als de Rabobank, IBM en KPMG gaf ik veel en zeer goed geëvalueerde trainingen. In Nederland kon ik de vraag haast niet aan en ik bleef voor een aantal van deze bedrijven in Nederland trainingen verzorgen toen ik al in Denemarken woonde. Mijn vrouw was niet zo blij met mijn vele werk in Nederland en het soms wekelijks heen en weer vliegen tussen Billund en Amsterdam was niet goed voor mijn ecologische voetafdruk. Gelukkig voor mijzelf en het milieu veranderde de gedwongen driedaagse heisessie mijn leven.

Als jongvolwassene had ik op de hogeschool geleerd dat groepen altijd langzamer waren dan individuen en ook nooit echt creatief zouden kunnen zijn. De docent had psychologie gestudeerd en gaf als overtuigend argument dat je als individu 1 kilometer in 10 minuten kon lopen, maar dat je daar als groep 20 minuten over deed. Dit herkende ik in hoge mate. Ik maakte deel uit van een politieke jongerenorganisatie en daarin werd heel veel gepraat, vaak geruzied en er kwam zelden iets uit. Mijn conclusie was dan ook: groepen zijn dom, ik zal het alleen moeten doen. Zo werd ik een succesvolle solist en dat was ik waarschijnlijk gebleven, als ik me niet – enigszins door de situatie gedwongen – genoodzaakt had gevoeld om deze drie dagen met z’n vieren de hei op te gaan.

Dialoog veranderde mijn leven

Mijn gezonde tegenzin verdween als sneeuw voor de zon toen we in dialoog-stijl kennismaakten met elkaar. Nog nooit eerder had ik het meegemaakt dat onbekenden van elkaar zo eerlijk en openhartig kennismaakten. In eerste instantie dacht ik dat het aan ons als deelnemers lag, maar al snel kreeg ik in de gaten dat het de dialoog-techniek was die dit mogelijk maakte. Deze eenvoudige, maar zeer doeltreffende techniek schiep het kader om iedereen tot zijn recht te doen komen. Deze dagen veranderden mijn leven en sindsdien weet ik dat een individu dan sneller mag zijn, een groep komt verder. Een individu mag dan creatiever zijn, twee of meer mensen weten altijd meer dan één. De een kan niet zonder de ander en wanneer je de sterke kanten van het individu en de sterke kanten van groepen samenvoegt, heb je een succesvolle organisatie waarin individuen floreren. Een goede dialoog-cultuur maakt dit mogelijk.

Met zoveel mogelijk mensen

Na de heisessie heb ik mijn oriëntatie verlegd en mijn streven is sindsdien niet langer alleen, maar juist met anderen zoveel mogelijk mensen te faciliteren in duurzaam geluk. In plaats van alleen cursussen en trainingen te verzorgen ben ik vanaf die dagen steeds meer samen gaan doen. De heisessie leidde tot een mooi trainingsconcept waar we met veel Deense managers de basistechnieken van dialoog en meditatie hebben gedeeld. Na tien jaar Denemarken volgde ik opnieuw mijn vrouw, die aan de Nijmeegse universiteit een baan kreeg en richtte ik Zen.nl op, een meditatieschool waarin ik nu met veertig geweldige collega’s duizenden mensen het mediteren leer. Het succes van Zen.nl is voor een groot gedeelte te danken aan het toepassen van de dialoogtechniek, waardoor iedereen tot zijn recht komt. Niet alleen, maar samen kom je echt verder.

Onlangs hebben we met al onze collega’s drie heidagen gehad. Velen keken er met gezonde tegenzin naar uit, maar iedereen heeft het als drie dagen vakantie ervaren. De hele heisessie was georganiseerd als één groot dialoog-event, met verschillende dialogen in kleinere groepen. De uitkomst van de driedaagse was een A4-tje met hele concrete en geprioriteerde beleidsadviezen. Dat geheel was met veel dialoog en zonder enige discussie tot stand gekomen. Bijvangst van de sessie was het gevoel elkaar in drie dagen veel beter te hebben leren kennen. Daarnaast voelden we allemaal veel energie om met elkaar de missie verder inhoud en vorm te geven.

Elkaar beter verstaan

Deze ervaring met dialoog als manier van samenwerken en organiseren ligt ten grondslag aan mijn besluit om samen met Remko de Beer en andere reeds opgeleide dialoogtrainers zoveel mogelijk mensen en organisaties te trainen in dialoogvaardigheden. Dialoogcentrum is daarmee een feit. Voor alle mensen die meer rust en verdieping zoeken hoop ik mij nog vele jaren in te zetten voor Zen.nl. Daarnaast hoop ik vanaf nu mijn energie ook te richten op Dialoogcentrum, speciaal voor mensen die anderen en zichzelf beter willen verstaan.

MIS NIKS.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF