Mag Ik Even Uw Aandacht

Pieter Athmer / Amsterdam

Pieter Athmer is cursist van Zen.nl Amsterdam en maakte daar – naast het mediteren – ook kennis met dialoog. Mede geïnspireerd hierop schreef hij onderstaande  column die gepubliceerd werd in het Parool d.d. 28 maart jl. Pieter is kunstschilder en zijn werk hangt tot 30 april in de centrale hal van het stadhuis van Amsterdam.

Veel mensen vinden zichzelf misschien wel reuze zelfstandig en zelfvoorzienend, maar het feit is dat niemand van ons een stap kan verzetten zonder de hulp van ontelbaar veel anderen. 

De meesten van ons worden wakker in een huis dat we zelf niet hebben gebouwd, onder een dekbed van katoen dat niet door ons geplukt. Vanaf een waterzuiveringsinstallatie in de Noordhollandse duinen, via kilometers onder de grond aangelegde leidingen met door de hele stad aftakkingen naar ieder huis, apartement en flat komt onder precies de juiste druk schoon water uit een douchekop over ons lijf geklaterd, en daar hoeven we alleen maar voor aan een knop te draaien. Bakkers begonnen om drie uur ’s nachts deeg te kneden en vrachtwagenchauffeurs reden kilometers over wegen zonder gaten om voor acht uur het brood in de supermarkt te krijgen zodat wij het met behulp van een altijd werkend pinpas-systeem kunnen kopen. Vervolgens fietsen we soepel naar ons werk, over aangelegde fietspaden met glad roze asphalt, voorbij verkeerslichten die auto’s tegenhouden en langs goed doordachte omleidingen daar waar de weg opgebroken is om een waterleiding te repareren. 

In zo’n keten van wakker worden tot op de fiets zitten zijn alle bijdragen belangrijk. Duizenden individuele mensen dragen bij aan dit complexe systeem dat we met elkaar hebben opgebouwd. Iedereen in die keten doet er toe. Dat geldt voor onze hele maatschappij, en dan niet als een lege campagne slogan, maar als diepe fundamentele waarheid. Iedereen draagt bij. Zonder uitzondering. In ons eentje kunnen we niets.

Mijn vraag om aandacht is hiervoor – voor elkaar. Of je nou werkt als gemeentesecretaris of als straatveger, je bent helemaal niets waard zonder de inzet en de hulp van talloze medemensen. Iedere minuut van iedere dag; bij iedere handeling bouwen we voort op het werk en de inzet van anderen. Iedereen draagt dus bij én… iedereen heeft het ook nodig om gezien te worden. Gezien als persoon, als waardevol onderdeel van de maatschappij en schakel in de grote keten van dit alles. 

Er valt zo veel te winnen in samenwerkingen op allerlei gebied, en we zullen het hoe dan ook samen moeten doen. Een veelvoorkomend misverstand is dat het snel moet, dat er haast geboden is. Dat is een verzinsel. Haast is nergens voor nodig.  Het mag langzaam, in goed overleg, met de juiste expertise. Vanaf onderop, te beginnen met elkaar te zien, naar elkaar te luisteren, en vragen te stellen.

Dus laten we het langzaam doen. Met echte aandacht, en waardering voor ieders bijdrage. 

Pieter Athmer is kunstschilder. Hij maakte een serie van 24 (zie foto) naar het leven geschilderde portretten in olieverf van ambtenaren van de afdeling Stadswerken van de Gemeente Amsterdam. De serie is tot 30 april 2023 te zien in de centrale hal van het stadhuis van Amsterdam (Stopera). 

MIS NIKS.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF