Verbreed je perspectief

In de westerse cultuur is ons wereldbeeld grotendeels gebaseerd op de moderne wetenschap. Door alleen naar wetenschappelijk onderbouwde feiten te kijken wordt ons blikveld beperkt. 

Als je van ieder gezichtspunt dat je verneemt leert, zul je je perspectief verbreden en dichter bij de complementaire waarheid komen.

Inhoud

Dit artikel in het kort:

  • Door van ieders visie te leren krijg je een breder perspectief
  • De complementaire waarheid is het meest veelzijdige beeld dat je van een aspect van de werkelijkheid kunt hebben
  • Je blikveld verruimen is een springplank voor groei en ontwikkeling

Onvolledige waarheid

Ons westerse perspectief is veelal gebaseerd op feiten en theorieën die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs. Daarnaast worden onderbouwde feiten en adviezen van experts vaak aangenomen als ‘de waarheid’.

Hoewel dit niet onjuist is, is het ook niet volledig waar. Zo zijn emoties en ervaringen niet meetbaar en kunnen experts en onderzoeken elkaar tegenspreken. Hierdoor kijken we als het ware door een koker naar de waarheid, waarbij veel aspecten buiten ons gezichtsveld blijven. 

Dialoog helpt je om een vollediger beeld van de waarheid te krijgen. Door te luisteren naar alle gezichtspunten die je verneemt, van de leek en de deskundige en van het kind en de wetenschapper, verbreed je je perspectief en kom je dichter bij de waarheid. 

In het kort: Een wereldbeeld gebaseerd op de moderne wetenschap is eenzijdig. Door de dialoog aan te gaan en naar ieders visie te luisteren, verbreed je je perspectief en creëer je een vollediger beeld van de waarheid. 

Complementaire waarheid

De complementaire waarheid is het meest veelzijdige beeld dat je van een aspect van de werkelijkheid kunt hebben. 

Dat bereik je door er van zoveel mogelijk verschillende kanten naar te kijken, in het besef dat je nooit alle facetten zult kennen en dat ieders oprechte visie kan bijdragen aan het beter leren kennen ervan. 

Het is dus van belang om ieders visie te vernemen. Dat doe je met behulp van dialoog. Door met zoveel mogelijk verschillende mensen te praten, van jong tot oud en van expert tot leek, neemt je kennis en inzicht in de complementaire waarheid toe. 

In het kort: Door van zoveel mogelijk verschillende kanten naar de werkelijkheid te kijken krijg je het meest veelzijdige beeld dat je van een aspect van de werkelijkheid kunt hebben. Dialoog helpt je hierbij.

Perspectief en een foto

In 1969 cirkelde Apollo 8 rond de maan. NASA was bezig een man op de maan te krijgen, astronaut Bill Anders maakte een van de meest iconische foto’s die ooit is gemaakt. 

De wereldberoemde Earthrise-foto laat de mensheid vanuit een ander gezichtspunt zien.

Een nieuw gezichtspunt krijgen is geestverruimend. Door je in verschillende perspectieven in te leven kun je objectiever en zuiverder naar de waarheid kijken. 

Door de foto van Anders realiseerden mensen zich ineens dat onze almachtige planeet toch niet zo groot en onverwoestbaar is als gedacht. De foto laat een kleine aarde zien, die vol is van leven en kleur, maar die ook kwetsbaar is.

Nieuwe perspectieven krijg je door een open houding aan te nemen en dialoog aan te gaan. Door met aandacht naar de ander te luisteren en je in de ander in te leven maak je jezelf een nieuw perspectief eigen. 

Een grote hindernis in dit proces is dat er vaak een bepaalde trots in de weg zit. Om je wereldbeeld te verbreden en dichter bij de complementaire waarheid te komen zul je in plaats van je gelijk te halen en elkaars argumenten onderuit te halen, elkaar moeten proberen te begrijpen. 

In het kort: Nieuwe gezichtspunten krijgen is geestverruimend en helpt je dichter bij de complementaire waarheid te komen.

5 voordelen van een breder perspectief

Je perspectief verbreden is simpel, maar niet altijd makkelijk. Je zult iedereen in zijn en haar waarde moeten laten en eigen overtuigingen en ideeën los moeten laten. Waarom zou je die moeite doen? Wij vertellen je 5 voordelen van een breder perspectief.

Voordeel 1: Groei

Groei houdt in dat je dingen doet die je voorheen niet deed, dingen weet die je eerder niet wist en dingen ziet die je eerder niet zag. Daar heb je nieuwe perspectieven voor nodig.

Het begrijpen van andermans perspectief leidt dus tot groei. Dit kan je onder andere helpen in je persoonlijke ontwikkeling, je bedrijf en je relatie. 

Hou een beginners mind aan en realiseer je dat je eigen perspectief altijd aangevuld kan worden. 

“You don’t know what you don’t know”

Voordeel 2: Creativiteit

Creatieve mensen zijn in staat om hun perspectief te veranderen. Dit kan leiden tot een wereldberoemde foto van de aarde die opkomt, maar ook tot bijvoorbeeld snelle probleemoplossingen binnen een project.

Voordeel 3: Geluk

Je perspectief bepaalt hoe je een situatie ervaart. Als je vanuit wrok terugkijkt op een stukgelopen relatie zul je moeite kunnen hebben met je vrijgezellenbestaan. 

Door een positiever perspectief aan te nemen, en bijvoorbeeld te kijken naar alle mogelijkheden die je nieuwe vrije bestaan je biedt, ervaar je de situatie als positief. 

Op deze manier verhoogt het verkrijgen van een nieuw perspectief je geluksniveau. 

Voordeel 4: Empathie

Door van perspectief te veranderen kun je je beter inleven in de ander en compassievol omgaan met anderen en de wereld om je heen. 

Dit helpt je bijvoorbeeld om argumenten te formuleren op een manier die mensen motiveert en stimuleert, in plaats van dat ze door je argumenten in de weerstand schieten. 

Voordeel 5: Probleemoplossing 

Je vermogen om problemen op te lossen wordt een stuk efficiënter als je in staat bent om een probleem vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

In het kort: Je perspectief verbreden is niet altijd makkelijk, onder andere doordat je je eigen ideeën en overtuigingen los zult moeten laten. Wel biedt dit vervolgens allerlei voordelen, waaronder het verhogen van je geluksgevoel en het optimaliseren van je probleemoplossend vermogen. 

Samenvatting

De complementaire waarheid is het meest veelzijdige beeld dat je van een aspect van de werkelijkheid kunt hebben. 

Dialoog helpt je om dit te bereiken. Door te luisteren naar alle gezichtspunten die je verneemt verbreed je je perspectief en kom je dichter bij de waarheid. 

Dit biedt allerlei voordelen, waaronder compassievol kunnen zijn naar je medemens, groeien en ontwikkelen en je geluksniveau verhogen. 

Heeft jouw bedrijf belang bij strategische dialoog voor effectieve communicatie? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee over de beste oplossing. 

MIS NIKS.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF