Het ritme van een goede dialoog

Moeder die over haar baby buigt en tegen de baby brabbelt


Het ritme van een goede dialoog

Je kent ze wel, die mensen die je niet laten uitspreken of net op het moment dat jij iets wilt gaan zeggen ook weer beginnen te praten. Het voelt aan als dansen met iemand die niet kan dansen en steeds op je tenen gaat staan. Lang niet iedereen beheerst de belangrijke basisvaardigheid waarbij je iets zegt en dan wacht tot de ander het woord neemt. Het gaat om een basisvaardigheid die volgens onderzoek al in de wieg aangeleerd moet worden. Als het goed is, leer je het van je ouders die met je brabbelen. In dat brabbelen wordt dit ritme aangeleerd. De ouder brabbelt tegen de baby, die brabbelt terug en terwijl de ouder het kind aankijkt beantwoord die de baby met nog wat gebrabbel. Achtergrondgeluiden van radio en televisie zijn vaak al belangrijke stoorzenders in dit proces. Gebeurt het wel met volle aandacht, dan leert het kind zo mooi ritmisch te communiceren. Kind en ouder voelen zich beide zo gezien en gehoord en hebben er doordoor veel plezier in. Helaas krijgt niet elke baby zo’n aandachtige opvoeding en zijn weinig ouders zich bewust van het grote belang van dit didactisch gebrabbel.  
Gelukkig is dit op latere leeftijd in te halen door veel en vooral bewust te oefenen in het voeren van vloeiende gesprekken. Het is een ware kunst die op verschillende niveaus beoefend kan worden. Sommigen hebben de basis daarvoor door een goede opvoeding van huis uit meegekregen. Anderen niet, maar het is een kunst en je kunt er altijd nog beter in worden. Het is goed die kunst te beheersen en ook heel praktisch om beter te leren omgaan met mensen die deze kunst niet of nauwelijks verstaan. Die kom je regelmatig tegen en vaak kun je niet om ze heen. In onze workshops en trainingen gaan we onder andere dieper in op deze vaardigheid. De talking stick is daarbij een belangrijk hulpmiddel en hoewel het gebruik ervan eenvoudig is, draagt het meteen al bij aan het ritme en de diepgang van gesprekken. 

Talking stick 
De talking stick is een ritueel voorwerp dat van de Indianen stamt wat de dialoog faciliteert. Het ritualiseert het woord nemen, het woord hebben en helpt je naar de ander te luisteren. De talking stick brengt rust in de communicatie. Je kunt prachtige exemplaren uit de cultuur van de Indianen kopen, ook online, maar alles is bruikbaar als talking stick. Zelfs een balpen voldoet volgens Steven Covey, die overigens ook een fervent aanhanger is van de Dialoog en het gebruik van de talking stick. Hoewel het waar is dat het vaak beter is ‘iets’ in plaats van ‘niets’ te gebruiken als talking stick, is het nog veel beter om een object te gebruiken dat daarvoor gemaakt is. Die van de Indianen zijn daarvan mooie voorbeelden, maar voor onze training gebruiken we modern vormgegeven en meer praktische talking sticks. Vrienden van me hebben de talking stick thuis bij het diner geïntroduceerd en sindsdien wordt er in hun gezin veel beter naar elkaar geluisterd en ervaart iedereen dat als prettig. De jongste houdt de talking stick vast alsof het een microfoon is en geniet, net als de anderen, van de volle aandacht en de rust die dit ritueel geeft. 

Talking Sticks gemaakt voor Dialoogcentrum
Moderne Talking Sticks

MIS NIKS.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF